Kettle Cycles har utvecklat en kolfiberskiva för mountainbikes och finansierat projektet via Kickstarter. Resultatet är en helt otrolig skiva, säga vad man vill om "kolfibermönstrat", men den första i gänget som har dom här skivorna kommer definitivt att få mycket blickar och uppmärksamhet! Skivorna som kallas SiCCC är i själva verket inte helt gjorda i kolfiber utan av tre olika material:

  • Kiselkarbid är ett slipmedel och täcker skivorna för att ge bra bett i bromsarna
  • Keramik dissiperar (avlägsnar och sprider) värmen, faktiskt bättre än stål och används av alla Formula1-team
  • Kolfiber utgör själva strukturen

Kettle hävdar att skivan uppför sig bättre än en stålskiva, tål högre temperaturer och ger bättre bett i bromsarna, beroende på vilket material man väljer för bromsklossarna. På tal om klossar - Kettle har testat med alla på marknaden förekommande material och funnit att alla fungerar, från organiska till sintrade och alla kombinationer däremellan.

Två olika modeller erbjuds, SFL (So Freaking Light men förmodligen egentligen So Fucking Light) som är gjord i ett stycke och därmed lite dyrare och Two-Piece som namnet antyder är gjord i två delar, en kolfiberspindel och en fastnitad kolfiberskiva som är billigare att producera.

Och vikten då? Från helt fantastiska 40g för SFL och "upp till" 75g för en 180mm Two-Pieceskiva. Eller med andra ord mindre än halva vikten jämfört med stål.

Förhandsbeställ på deras Kickstarter är tyvärr avslutad men skivorna ska gå att beställa på deras shop efter nyår, priser från $89

Presentation och extremtestning i videon här (samma som på deras Kickstartersida), mer om företaget i videon här

*UPPDATERAD: Pga av patentstrul så är Two-Pieceskivorna bondade, alltså limmade istället för nitade. Se bild 6 ovan.

*UPPDATERAD: Det har varit en hel del snack på nätet om att bromsarna inte skulle fungera när skivorna är kalla, det här testet utreder den frågan en gång för alla!

Länkar