"Downhillåkarens XC-cykel", det epitet beskriver Banshee Spitfire väldigt bra. Den gamla modellen hade endast 125mm slaglängd men ett lååågt vevlager och extremt flack gaffelvinkel gjorde den tokigt rolig så fort stigen pekade det minsta nerför, men var samtidigt fullt möjlig att trampa uppför. Mer än en gång har dessa cyklar setts FLYGA nerför bike parks, även om det kanske inte eg är vad det var tänkta för. Enda smolket i Spitfirebägaren var att den fick ett rykte om sig att äta bussningar i länkaget. Nu har man löst det!! 2013-års Spitfire får samma KS-länkage som Rune och Prime innan den, borta är bussningarna och in på arenan träder istället samma lager som Banshee använder i sin downhillcykel Legend mk 2. Utbytbara dropouts, precis som Rune, innebär att det står cyklisten fritt att välja mellan 135 och 142/12-axel och t o m 650B/27.5" om man vill prova den hjulstorleken! Slaglängden har ökat något till 140mm.

I övrigt har man valt att behålla samma skönt galna geometri och cykeln borde därför gå från klarhet till klarhet. $1 999

Hör allt om den här på VitalMTB

*UPPDATERAD: Nu finns det lite mer film på nya hojen här, Dennis Beare från Banshee är ute och rastar den i hemmaskogarna utanför Vancouver. Det har dessutom dykt upp en byggtråd på MTBR här där man bygger den med en stålfjädrad Avalanche Stubby bakdämpare!

*UPPDATERAD: Avbildad med 650B-hjul här och här. Alla artiklar om 650B på Kittad här.

Länkar