Idag lärde jag mig att det finns runt 2 000 olika sorters bambu, och att den mest kompakta och starkaste sorten växer i Vietnam och heter Tam Vong (Iron Bamboo). Det är den bambun som Aluboo Bikes tillverkar sina hojar i.

Aluboo är en utveckling av Boo Bikes, som tillverkar customtillverkade cyklar i kombinationen kolfiber/bambu, men en sådan cykel är allt annat än billig. Tanken med Aluboo var att göra bambucyklar tillgängliga för en större publik, tillverka billigare men samtidigt högpresterande cyklar, helt enkelt.

Aluboo kan byggas för att möta alla behov, där din cykel byggs utifrån dina behov. Att köpa en Aluboo är lite som att köpa smågodis, du börjar med ett ramset (inklusive gaffel och styrlager) för 695 $, därefter väljer du vilken färg det ska vara på aluminiumdelarna. 

Sen kommer det roliga. Aluboo kan byggas som singlespeed/fixed, flera olika landsvägsmodeller, cyclocross, pendlarhoj, fatbike, you name it. Remdrift? Inga problem. Navväxel? Inga problem.

Aluboo tillverkas för hand, såklart. Själva ramarna byggs i Vietnam, där Tam Vong växer. Därefter skeppas de till Colorado där de byggs ihop till kompletta cyklar.

Kolla vidare på länkarna nedan för att se specarna för de olika modellerna.

Länkar